Geen zere ogen meer door uw beeldscherm

Zit u voor uw beroep veel achter een beeldscherm? Aan het einde van de dag ook zulke zere vermoeide ogen? Of zelfs hoofdpijn?
Wij hebben uitgezocht wat u hieraan zou kunnen doen

Onderzoek

High energy visible light: HEV, wat ook bekend staat als blauw licht. kan schade toebrengen aan het netvlies. Onze ogen zijn niet in staat om pieken van blauw licht te filteren. Langdurig intense of toenemende blootstelling kan schade aan de ooglens toebrengen. Blauw licht komt in principe uit elk beeldscherm. Telefoon, Tablet, Televisie, Monitor. Bij chronische blootstelling aan blauw licht zullen de optische receptoren een sein geven aan het brein dat er minder melatonine nodig is. Dat bevordert de alertheid, waardoor een natuurlijk slaapritme verstoord raakt.

Uit onderzoek is gebleken dat door blootstelling aan blauw licht een mens langer wakker blijft en moeilijker in slaap komt. Bijvoorbeeld mensen die een boek op een ipad lezen doen er 10 minuten langer over om in slaap te komen dan iemand die een papieren boek leest. Ook is het aangetoond dat mensen minder met de ogen knipperen wanneer zij naar een beeldscherm kijken. Met als gevolg droge en zere ogen!

Tip 1 (gratis) software

Het gratis programmatje F.lux voor PC welke hier te downloaden is

Wat doet het programma?

Het programmaatje plaatst gedurende de dag een speciaal filter over het beeldscherm welke het blauwe licht filtert. Het zorgt ervoor dat de beeldschermkleuren worden aangepast naar het tijdstip van de dag. Overdag een andere tint dan s ’avonds. Deze verandering in kleur(filtering van het blauwe licht) zorgt ervoor dat uw ogen meer rust krijgen! Geef uw locatie op en F.lux zorgt automatisch voor de juiste tijd en kleur instellingen.

even wennen maar het helpt!

Voor Android

Voor android zijn er ook diverse apps die het blauwe licht automatisch filteren. De meest bekende zijn Twilight of CF. Lumen.
De app installeren, locatie éénmalig aangeven en daarna vergeten! de app draait gedurende de dag gewoon in de achtergrond mee en past automatisch de filtering toe wanneer het nodig is.

Voor IOS

Voor IOS helaas geen App gevonden die hetzelfde doet als F.Lux of Twilight zonder het toestel te jailbreaken. Update 13-1-2016:
In IOS 9.3 komt een functie genaamd Night Shift. Wat hetzelfde gaat doen als wat F.Lux en Twilight doen op andere apparaten.

Tip 2 een “zonnebril” maar dan voor computers

Een beeldschermbril. Eigenlijk een zonnebril voor computers wat het blauwe licht afkomstig van beeldschermen filtert. Hierdoor doet het beeld minder zeer aan de ogen, wordt het contrast en de tekst duidelijker waardoor u minder met de ogen hoeft te knijpen!

Wat gebruik ik?

Zelf gebruik ik een combinatie van beide! Ik gebruik het programma F.lux op mijn computer, de app Twilight op mijn telefoon en sinds kort een beeldscherm bril.

De programmaatjes gebruikte ik al langer. Echter sinds korte tijd kreeg ik last van hoofdpijn als ik maar naar een beeldscherm keek. Mijn ogen laten testen bij de dichtstbijzijnde opticien en deze constateerde dat ik helemaal geen afwijking heb! Toen vroeg de opticien mij of ik veel achter een beeldscherm zat. Uiteraard! Vervolgens raadde hij mij een beeldschermbril aan. Eerst nog even sceptisch en ben ik flink rond gaan zoeken op het internet en uiteindelijk toch maar een bril aangeschaft.

Nu heb ik deze bril welke ik gekocht heb bij Okeoptiek inmiddels al een jaar in gebruik en moet zeggen dat ik geen hoofdpijn meer heb aan het einde van de dag!

Benieuwd wat IT aanspreekpunt voor u kan betekenen?