Wat is Ransomware en wat zijn de gevolgen?

Ruben: Uw Microsoft 365
Teamwork specialist

Neem contact op

reCAPTCHA is required.
Office 365

Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, is een chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald betekent ‘ransom’  ook wel losgeld. Ransomware is malware (een kwaadwaardige software) die een computer en/of alle gegevens hierop blokkeert. Bij een aanval met ransomware zorgen hackers ervoor dat ze toegang krijgen tot jouw netwerk. Dit doen ze door in te breken via een bug in jouw hard- en/of software of via een geïnfecteerde e-mail. Vervolgens versleutelen de hackers de bestanden op jouw computer. En dan wordt er geld gevraagd om deze computer en de gegevens hierop weer vrij te geven met een, tegen betaling verstrekte, code. 

De gevolgen van een ransomware aanval

De gevolgen van een ransomeware aanval zijn niet te overzien. Je kunt niet verder werken zonder je computer en/of benodigde bestanden. Dit kan dagen en in sommige gevallen zelfs weken duren. Dat kost tijd én dus geld. Je raakt bestanden kwijt die mogelijk belangrijk zijn voor jouw organisatie. Daarbij kan het je, als je erop in gaat, flink veel losgeld kosten om deze bestanden weer terug te krijgen. 

Vergeet niet dat je na de aanval moet investeren om jouw systemen en bestanden weer te herstellen. Denk aan een onderzoek naar de systemen die besmet zijn en het opschonen hiervan. De hacker heeft nog steeds toegang tot jouw systemen en bestanden. Ook al heb je losgeld betaald. Dit is een situatie waarin geen enkele ondernemer zich wil bevinden.

Wat te doen als je al bent getroffen door ransomware?

Zijn jouw bestanden door ransomware versleuteld? Lukt het niet meer een toepassing te openen? Probeer rustig te blijven. Ook al zie je misschien een dreigende aftelklok op je scherm waarmee criminelen jou willen overhalen zo snel mogelijk te betalen. De aftelklok geeft dan aan over hoeveel uur jouw bestanden definitief verwijderd zullen worden. Wij snappen goed dat het lastig is om in deze situatie kalm te blijven. Neem daarom contact met ons op zodat we samen naar de situatie kunnen kijken. Wij kijken dan naar de soort ransomware, naar de schade en naar een eventuele oplossing.

Ransomware is enorm hardnekkig en het beste te bestrijden met een goede voorbereiding. Maar helaas krijgen slachtoffers lang niet altijd hun bestanden terug. Daarom is een proactieve aanpak van dit soort problemen de beste oplossing. Denk hierbij o.a. aan bijvoorbeeld ICT beheer uitbesteden aan een externe partij of voor nog meer beveiliging: voor volledige ICT ontzorging te kiezen. Om je toch op weg te helpen hebben wij hieronder enkele tips uitgewerkt om ransomeware te herkennen en te bestrijden. Maar ook tips om je verder te helpen mocht je aangevallen zijn.

Tips om ransomware te voorkomen, herkennen en bestrijden.

Tip 1: check-up
Cybercriminelen gaan vaak op zoek naar de zwakke plek van een organisatie. Via deze zwakke plek dringen ze de organisatie binnen. IT aanspreekpunt helpt jou uitzoeken hoe vatbaar jouw organisatie is voor een aanval met ransomware. Neem direct contact met ons op voor een check-up

Tip 2: Goede antivirus software
Voorkomen is beter dan genezen. Een goede antivirus software is een must om jouw systemen te beveiligen tegen malware, ransomware en andere virussen. Meer over het onderwerp computerbeveiliging lees je in deze blog.

Tip 3: Leer phishingmails herkennen
Het is van groot belang voor jou en je medewerkers om valse (nep) e-mails te herkennen. Zorg dat zowel jij als jouw personeel hiervan op de hoogte is en klik niet zomaar op een link in je e-mail die van een betrouwbare organisatie lijkt te zijn. Deze kunnen er namelijk heel echt uitzien. 

Tip 4: Veilig back-ups maken
De beste manier om jouw organisatie te beschermen tegen ransomware is door back-ups te maken. Mochten jouw kostbare bestanden dan verwijderd worden door een ransomeware aanval, dan kun je hoogst waarschijnlijk snel weer verder werken. IT aanspreekpunt kan dit voor jouw organisatie regelen.

Tip 5: Sla de versleutelde bestanden op
Worden er niet automatische back-ups van jouw bestanden gemaakt? Zorg dan in ieder geval dat je de versleutelde bestanden opslaat. Wellicht komt er in de toekomst alsnog een ontsleuteltool uit waarmee je jouw bestanden terug kunt krijgen.

De belangrijkste tip? Wacht niet, bel ons direct!
Twijfel je en weet je niet wat te doen? Wacht niet, bel ons direct. Wij hebben ervaring in de verschillende manieren waarop hackers jouw systemen kunnen binnendringen. En met deze ervaring kunnen wij jou verder helpen met bovenstaande punten. Want wij snappen dat dit alles voor veel onzekerheid kan zorgen.

Wij bespreken graag alle mogelijkheden zodat wij jou volledig kunnen ontzorgen op het gebied van computerbeveiliging. Neem contact met ons op, wij doen er alles aan om jouw organisatie beter te beschermen tegen ransomware en andere aanvallen.

Vrijblijvend advies

reCAPTCHA is required.