Meerderheid van MKB’ers onderschat de kans op cyberaanvallen

Ruben: Uw Microsoft 365
Teamwork specialist

Neem contact op

reCAPTCHA is required.
Office 365

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je veilig online kunt werken. Maar is jouw organisatie wel zo goed beveiligd als je denkt? Of onderschat je, net als de meerderheid van de MKB’ers, de kans op cyberaanvallen? Uit onderzoek van Allianz is gebleken dat maar liefst 67 procent van de Nederlandse MKB’ ers denkt dat hun bedrijf niet interessant is voor cyberaanvallen. Toch is dit geen juiste aanname.

Risico’s voor bedrijven
Van hacking, phishing en DDos aanvallen heeft iedereen ondertussen wel eens gehoord. Bedrijven die hier slachtoffer van worden komen regelmatig in het nieuws. Denk ook aan zwakke plekken in je netwerk of verkeerde instellingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het datalek van het UWV in 2019, waarbij 117.000 CV’s in criminele handen terecht kwamen.

Kleine en middelgrote ondernemers denken vaak dat dit alleen voorkomt bij grotere bedrijven omdat zij een interessanter doelwit zijn. Maar liefst 55 procent van de MKB’ers gaf in het onderzoek aan zich geen zorgen te maken over de veiligheid van klant- en bedrijfsdata. Hierbij wordt echter door veel MKB’ers vergeten dat cyberaanvallen in verschillende vormen en maten voorkomen en dus ook een kleiner bedrijf risico loopt op een cyberaanval. In een onderzoek van Ponemon Institute bleek dat meer dan de helft van het MKB (in de Benelux in 2019) te maken heeft gehad met een vorm van cybercriminaliteit.

Beveiliging van jouw bedrijf

Van de getroffen bedrijven hebben 37 procent van de MKB’ers hierna een externe partij ingeschakeld om de beveiliging te verzorgen. Het mag duidelijk zijn dat de kans op een cyberaanval groot is en de gevolgen nog vele malen groter. Daarom is ook het belang van een gedegen beveiliging belangrijker dan ooit. Het aantal cyberaanvallen stijgt immers nog altijd. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die slachtoffer worden van een ransomware-aanval, ook wel gijzelsoftware genoemd. Dit zijn hele vervelende situaties met grote gevolgen die in veel gevallen met hulp van een externe ICT partij voorkomen kunnen worden door werkplekken juist in te richten en te beveiligen.

Het beveiligen van werkplekken kan op veel verschillende niveau’s gebeuren. Van netwerkbeveiliging tot beveiliging per apparaat. Door middel van multi factor authenticatie, virus/malware scanners, DNS filtering, e-mailbeveiliging en door beveiligingsinstellingen correct in te stellen in o.a. Windows zelf, maar ook in bijvoorbeeld Microsoft 365 wanneer hiermee gewerkt wordt. Meer weten over deze vormen van beveiliging? Bekijk onze blog over het belang van goede beveiliging voor jouw organisatie. 

Beschermd tegen cybercriminaliteit via IT aanspreekpunt

De meerderheid van MKB’ers onderschat de kans op cyberaanvallen dus. Daar hoef jij er niet één van te zijn. Je kunt (en wilt) het je immers niet veroorloven om niet bewust om te gaan met eventuele cyberaanvallen. Daarom doe je er verstandig aan om goed voorbereid en beveiligd te zijn. Bij IT aanspreekpunt kijken we graag met je mee naar jouw huidige bedrijfsprocessen en hoe wij deze (nog) beter kunnen beveiligen. Neem contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden, of bekijk al onze diensten. Wij helpen je graag verder. Het is onze passie!

 

 

Vrijblijvend advies

reCAPTCHA is required.