Tips voor een veiliger bedrijfsnetwerk

Ruben: Uw Microsoft 365
Teamwork specialist

Neem contact op

reCAPTCHA is required.
Office 365


Een bedrijfsnetwerk is één van de belangrijkste onderdelen van een bedrijf. Toch blijkt het voor veel bedrijven lastig om te bepalen welke maatregelen noodzakelijk zijn voor een goede beveiliging van het bedrijfsnetwerk en data. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe onoverzichtelijker dit soort zaken zullen worden wanneer niet een goede beveiliging wordt opgezet. Problemen kunnen nog groter worden wanneer het netwerk niet continue wordt gemonitord en onderhouden. Kortom, genoeg redenen om tips voor een veiliger bedrijfsnetwerk te delen met onze lezers.

Je router beveiligen

We beginnen bij de basis. Je router. Als je dit al niet hebt gedaan, wijzig dan de gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee je kan inloggen op het apparaat. Gebruik geen standaard gebruikersnamen als ‘admin’ of ‘administrator’. En gebruik een wachtwoord met verschillende letters, cijfers en tekens. Bij voorkeur totaal willekeurig. Hoe langer, hoe beter.

Daarnaast heb je een WPA2 of WPA3 sleutel om verbinding te kunnen maken met je WiFi netwerk. Ook voor deze sleutel geldt, veel afwisselende tekens gebruiken en regelmatig het wachtwoord veranderen.

Tips voor een veiliger bedrijfsnetwerk
Je router updaten

De software op je router (hoe goed je router dan ook is) kan zwakke punten in de software hebben zitten. Daarom worden er geregeld nieuwe firmware updates uitgebracht door fabrikanten om eventuele veiligheidslekken en andere fouten op te lossen. Zorg dus dat je apparatuur altijd van de nieuwste firmware updates voorziet. Zo is je apparaat altijd maximaal beschermd tegen eventuele aanvallen van buitenaf.

Meer dan de basis

Bovenstaande tips voor een veiliger bedrijfsnetwerk zijn natuurlijk nog maar het begin. Er komt ontzettend veel kijken bij het beveiligen en onderhouden van een bedrijfsnetwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beveiligingsniveau, de WiFi dekking, het gasten netwerk en het gasten portaal, externe netwerk verbindingen, internet verbinding en gekoppelde systemen.

Hiervoor kan je het beste een externe partij inschakelen. Een ICT bedrijf is op de hoogte van de laatste beveiligingstechnieken en weet alle ins en outs van netwerkbeveiliging en hoe dit het beste toepasbaar is op jouw bedrijf. Daarnaast kunnen zij jouw netwerk continue monitoren op eventuele problemen en updaten. Het is daarom goed om eens een oriënterend gesprek te voeren, zodat je meer inzicht krijgt wat er bij komt kijken en wat een ICT bedrijf hierin voor jouw bedrijf kan betekenen.

Bekijk hier meer informatie over de diensten die wij op dit gebied aanbieden en neem gerust contact met ons op als je benieuwd bent naar de mogelijkheden of met vragen zit. IT aanspreekpunt helpt je graag verder.

Vrijblijvend advies

reCAPTCHA is required.