twee factor authenticatie

Ruben: Uw Microsoft 365
Teamwork specialist

Neem contact op

reCAPTCHA is required.
Office 365

Two factor authentication, 2FA of in het Nederlands ‘twee factor authenticatie’ is een aanvullende beveiligingsmethode om je accounts beter te beveiligen tegen hackers.

Extra beveiliging
Wanneer je wilt inloggen op een applicatie heb je een wachtwoord nodig. Veel mensen gebruiken overal hetzelfde wachtwoord of juist voor elke applicatie een ander wachtwoord dat ze ergens opschrijven. Helaas is enkel een wachtwoord als toegangsbeveiliging zelden meer veilig genoeg. Jouw wachtwoorden kunnen immers heel eenvoudig in handen vallen van derden. Geen veilige situatie dus, want bij inbreuk krijgt de boosdoener in veel gevallen automatisch toegang tot meerdere accounts.

Wil jij jouw organisatie en medewerkers goed beveiligen? Dan is de twee factor authenticatie een hele veilige methode. Een methode waarbij naast een wachtwoord nog een extra stap is vereist om in te kunnen loggen. Deze extra stap is een code die je via mail of SMS binnenkrijgt en in moet vullen na het invoeren van je eigen wachtwoord.

Een voorbeeld van twee factor authenticatie
Een voorbeeld van alledaags twee factor authenticatie gebruik is internet bankieren. Naast de pincode die je moet invullen krijg je nog een code opgestuurd via SMS op je telefoon of via de Rabo Reader of ABN identifier. Deze code is uniek voor dát moment van inloggen en dus veilig. Twee factor authenticatie heeft veel meer toepassingen. Zelfs de meeste populaire diensten, zoals Facebook, Twitter, Apple ID, iCloud, Amazon, PayPal, LinkedIn, Snapchat en WordPress.com ondersteunen 2FA. Het inzetten van twee factor authenticatie binnen jouw IT omgeving is dus echt aan te raden. Alle medewerkers zullen naast hun wachtwoord ook een code moeten invullen die een externe partij nooit tot zijn beschikking kan krijgen.

twee factor authenticatie

Twee factor authenticatie voor e-mail
E-mail is misschien wel het belangrijkste account van allemaal. Mede omdat je e-mail zakelijk én privé gebruikt, soms zelfs door elkaar. Maar met name omdat e-mail wordt gebruikt als toegangsweg naar andere accounts. Het goed beveiligen van het door jullie gebruikte e-mail programma is dus van groot belang. Meestal log je in met je e-mailadres en wachtwoord. Wanneer je je wachtwoord vergeten bent gebruik je je e-mailadres, hierop ontvang je dan een nieuw wachtwoord. Een aanvaller die toegang heeft tot jouw e-mail kan dus met gemak zoeken naar voor hem interessante informatie. Criminelen kunnen jouw wachtwoorden resetten en jou zo blokkeren en er met gevoelige informatie vandoor gaan. Door gebruik te maken van 2FA sluit je dit uit. IT aanspreekpunt helpt graag bij het installeren van de twee factor authenticatie zodat jij en jouw werknemers veilig toegang hebben tot e-mail, wachtwoorden en andere belangrijke data.

Je telefoon centraal
In de meeste gevallen staat jouw telefoon en die van je medewerkers centraal tijdens de 2FA-ervaring. De telefoon wordt gebruikt voor het ontvangen van codes via SMS of om codes te genereren met een speciale app zoals bijvoorbeeld de Microsoft Authenticator. Maar wat nou als je je telefoon verliest of deze kapot gaat? Gelukkig houden de meeste online diensten rekening met zulke scenario’s. Denk aan een back-up telefoonnummer dat je in kunt voeren voor het herstellen van je account. Of aan speciale back-up codes wanneer 2FA wordt ingeschakeld. Mochten deze opties niet werken dan kun je contact opnemen met de technische ondersteuning van het bedrijf en bewijzen dat het account van jou is.

IT aanspreekpunt ontzorgt jouw organisatie
Criminelen verzinnen constant nieuwe manieren om door jouw beveiliging te prikken. Je komt er dus niet meer onderuit om ervoor te zorgen dat al jouw gevoelige bedrijfsinformatie goed wordt beschermt. Wij snappen dat dit voor veel onzekerheid kan zorgen. En beseffen ons ook dat er wellicht niet de juiste kennis aanwezig is om jouw organisatie goed te beveiligen voor dit soort aanvallen. Daarom bespreken wij graag alle mogelijkheden op het gebied van twee factor authenticatie. Neem gerust contact met ons op.

Wij bieden tevens Totale ICT ontzorging aan bedrijven. Gericht op zoek naar alleen ICT beheer? Bekijk meer informatie over onze diensten mbt ICT beheer.

Vrijblijvend advies

reCAPTCHA is required.